Ανακοινώσεις
(26/3/2020)

Σήμερα ανάρτησα σε αυτην την ιστοσελίδα σημειώσεις για το πώς παιρνουμε τα συνεχή φάσματα σαν όρια των διακριτών , οταν παρουμε το μέγεθος του χωρίου να πάει στο άπειρο. Επίσης διόρθωσα διάφορα μικροσφάλματα στια άλλα αρχεία.
(25/3/2020)

Σήμερα ανάρτησα σε αυτην την ιστοσελίδα τις λύσεις των ασκήσεων 5.7, 5.9, 5.10, 5.11, 5.12 και 5.13 καθώς και την λύση τις ασκησης 3 από το φυλλάδιο των διαλέξεων.

Να τις μελετήσετε προσεκτικά και να μου στείλετε απορίες που θα τις συζητήσουμε αυριο Πέμπτη στις 9:00
(23/3/2020)

Να λύσετε τις ασκήσεις του συνόλου 5 και να μου στείλετε ερωτήσεις. Για όσους θέλουν, θα είμαι στο μάθημα αυτήν την Τετάρτη, 25 Μαρτίου, στις 09:15 για να απαντήσω μόνο ερωτήσεις (πού πρέπει να μου έχετε στείλει νωρίτερα με ηλεκ. ταχυδρομείο.

Η λύση της άσκησης 5.3 έχει αναρτηθεί στις "Ασκήσεις", και υπάρχει τώρα μια καινούργια εκδοχή της με διορθώσεις και συμπληρώσεις.
Επίσης το αρχείο που περιέχει τις διαλέξεις, και άλλα βοηθητικά, για το επόμενο Κεφάλαιο 4, με τις σημερινές διορθώσεις θα το βρείτε εδώ. Έκανα αλλαγές και διορθώσεις επίσης στο Παράρτημα 2 και 3 και έβαλα ένα ευρετήριο στο τέλος για τίς ασκήσεις που προτείνονται στο κείμενο.
(20/3/2020)

Το αρχείο που περιέχει τις διαλέξεις, και άλλα βοηθητικά, για το επόμενο Κεφάλαιο 4, καθώς και τις τελευταίες διορθώσεις και προσθήκες σε μορφή landscape θα το βρείτε εδώ.
Την Δευτέρα θα απαντήσω ερωτήσεις στις ασκήσεις του συνόλου 5. Θα πρέπει να μου στείλετε τις απορίες σας το Σαββατοκύριακο (σε σωστά Ελληνικά).

Ενα μέρος όπου το βιβλίο συζητάει την μέθοδο των εικόνων είναι στις σελίδες 251-252.
(18/3/2020)

Το αρχειο που περιέχει τις διαλέξεις, και άλλα βοηθητικά, για το επόμενο Κεφάλαιο 4, καθώς και τις τελευταίες διορθώσεις και προσθήκες θα το βρείτε εδώ.

(16/3/2020)
Μετά το σημερινό μάθημα μερικά σχόλια σε ερωτήσεις

Δεν ειναι γνωστό τι θα γίνει με εξετάσεις, είναι πολύ νωρίς για να ανυσηχούμε για αυτό.

Τα γραπτά της προόδου κρατήστε τα μέχρι να βρώ ένα σίγουρο τρόπο να τα παραλάβω και να τα διορθώσω.

Για ομοιομορφια είναι καλό όταν συμμετέχετε στο διαδικτυακό μάθημα να βάζετε σαν "ονομα" τον αριθμό μητρώου σας, πχ. ph4268, για να μπορώ αν χρειαστεί να επικοινωνήσω με κάποιον από σας εκ τών υστέρων να μπορώ να το κάνω εύκολα με ηλεκ. ταχυδρομείο.

Κάποιος ζήτησε ένα χαριστικό 5 για να περάσει. Θα το έχει αλλά πρέπει να μου πεί το όνομα του η αριθμό μητρώου. Πόσοι άλλοι θέλουν χαριστικά πέντε?

Το επόμενο μάθημα είναι ώς συνήθως την Τετάρτη, 9:00-11:00 . Οι ώρες των διαδικτυακών μαθημάτων συμπίπτουν με τις κανονικές όλη την εβδομάδα, και τις Παρασκευές. Μέχρι νεωτέρας, τις επόμενες Παρασκευές θα εχουμε μάθημα.

Το αρχειο που περιέχει τις διαλέξεις, και άλλα βοηθητικά, για το επόμενο Κεφάλαιο 4, θα το βρείτε εδώ.
Διαβάστε το κεφάλαιο 4 από το βιβλίο του Τραχανά, και μετά το αρχείο που σας έδωσα και σημειώστε ερωτήσεις σε πράγματα που δεν καταλάβατε. href="http://ph212.edu.physics.uoc.gr/lectures/Chapter-4.pdf"> θα το βρείτε εδώ.
Στείλτε μου με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έγκαιρα τις ερωτήσεις για να έχω χρόνο να τις απαντήσω μέσα στο αρχείο.

Έχω βάλει ήδη στην ιστοσελίδα και την ομάδα 5 των ασκήσεων.
(13/3/2020)

Το τμήμα αποφάσισε να προχωρήσει με εξ αποστάσεως διδασκαλία των μαθημάτων μέσω ελεύθερου προγράμματος τηλεπισκόπησης που θα βρείτε στην σελίδα του τμήματος σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Εκεί θα βρείτε οδηγίες χρήσης και πώς θα συμμετάσχετε στις διδασκαλίες εξ αποστάσεως. Παρακαλώ δαβάστε τις προσεκτικά. Ότι απορίες υπαρχουν θα τις συζητήσουμε στην πρώτη διδασκαλία που θα γίνει την Δευτέρα 16 Μαρτίου, την ώρα του μαθήματος 11:15-13:00

Η σελίδα που θα πρέπει να πάτε για να συνδεθείτε στις τηλεδιδασκαλίες αυτού εδώ του μαθήματος ειναι: https://conference.physics.uoc.gr/b/arf-ncw-hdr που θα πρέπει να βάλετε στο Firefox ή στο Chrome. Θα σας ζητήσει μετά έναν κωδικό και βάζετε 641549. Επιλέγοντας μικροφωνο η ακουστικά συνδέεστε με το μάθημα.

Τα αρχεία με τις λύσεις αρκετών ακήσεων από τις ομάδες 3 και 4 έχουν αναρτηθεί στο κάτω μέρος της σελίδας των ασκήσεων. Υπάρχουν εκεί οι λύσεις και διάφορα σχόλια για τις ασκήσεις, 3.3, 3.12, 3.14, 4.6, 4.5+4.8, 4.11, 4.12. Σας παρακαλώ να τα κοιτάξετε προσεκτικά , αν δεν έχετε κάνει τους υπολογισμούς, να τους κάνετε μόνοι σας και ότι απορίες έχετε, θα τις συζήτησουμε την Δευτέρα στις 11:15.

Μέρος των προβλημάτων αυτών θα τα έλυνα στον πίνακα την Πεμπτη, και Παρασκευή αυτής τις εβδομάδας και την Δευτέρα που μας έρχεται. Από Τετάρτη θα μπούμε στο επόμενο κεφάλαιο (κεφάλαιο 4), και καλό είναι για την επόμενη Τετάρτη να διαβάσετε μέχρι την σελίδα 193 (Τραχανάς).

Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, και για να μήν γραφω κείμενα από την αρχή, διαβάστε παρακαλώ και αυτό εδώ.

Θα πρέπει να κοιτάτε τις επόμενες μέρες σχεδόν καθημερινά την ιστοσελίδα αυτήν εδώ σε περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές.
(10/3/2020)

Όπως μάθατε τα μαθήματα σταματούν για δύο εμδομάδες, από αύριο Τετάρτη 11 Μαρτίου. Επειδή είναι πολύ πιθανόν να μήν γίνουν μαθήματα για πολύ περισσότερο (ίσως και κάποιους μήνες) και επειδή σε αυτή την περίπτωση μάλλον θα χάσετε το εξάμηνο, είναι καλή ιδέα να συνεχίσουμε τα μαθήματα με κάποιο τρόπο εξ αποστάσεως.

Προτείνω:
α) Το γραπτό της προόδου κρατήστε το και θα το παραλάβω στο εγγύς μέλλον (θα δούμε πότε)

β) Από την Πέμπτη που σκόπευα να συνεχίσουμε τα μαθήματα θα τα κάνουμε ώς εξής: Για προβλήματα και παράδοση θα σας τα αναρτώ σε αρχεία και θα τα διαβάζετε.

Το ίδιο ισχύει και για προβλήματα από τα σύνολα προβλημάτων που προτείνω, και που σκόπευα να λύσω στον πίνακα. Θα μελετάτε όλα αυτά, και θα κάνετε όλους τους υπολογισμούς που κάνω και μετα θα μου στέλνετε με ηλεκ. ταχυδρομείο τις απορίες σας τις οποίες και θα απαντώ.
Πώς, θα το δούμε σύντομα.
(6/3/2020)

Τα θέματα της προόδου.
(5/3/2020)

Τα μαθήματα τις επόμενης Δευτέρας και Τετάρτης 9 και 11 Μαρτίου δεν θα γίνουν.Εχουν ήδη αναπληρωθεί.
(3/3/2020)

Το Σαββατοκύριακο 7-8 Μαρτίου 2020 θα γράψετε μια Πρόοδο.

(1) Θα διαλέξετε ένα δίωρο μέσα στο σαββατοκύριακο για να κάνετε την εξέταση (στο σπίτι σας η όπου αλλού θέλετε).
(2) Το δίωρο αυτό πρέπει να είναι συμπαγές: δεν πρέπει να το κόψετε σε δύο η περισσότερα κομμάτια.
(3) Επιτρέπονται υπολογιστικές μηχανές τσέπης.
(4) Δεν επιτρέπεται η χρήση οποιουδήποτε βιβλίου, σημειώσεων ή διαδικτύου.
(5) Δεν επιτρέπεται να συμβουλευτείτε οποιονδήποτε άλλο πρόσωπο.
(6) Δεν επιτρέπεται να δείτε πρίν τα θέματα, να πάτε να διαβάσετε και μετά να τα λύσετε.
(7) Να σημειώσετε καθαρά το όνοματεπώνυμό σας και τον αριθμό μητρώου. Ανώνυμα γραπτά δεν θα διορθωθούν.
(8) Τα θέματα θα αναρτηθούν σε αυτήν την ιστοσελίδα γύρω στις 17:00-18:00 την Παρασκευή.
(9) Τα γραπτά πρέπει να μου παραδοθούν την Πέμπτη 12 Μαρτίου στο μάθημα 9:00-11:00 το πρωί. Οποιαδήποτε άλλη παράδοση πριν ή μετά δεν είναι παραδεκτή. Αν δεν μπορείτε να είστε στο μάθημα αυτήν την ημέρα ζητείστε από ένα φίλο/η να σας παραδώσει το γραπτό σας.
(10) Θα σας κοινοποιήσω το βαθμό σας και θα απαντήσω σε πιθανές απορίες σας.
(11) Ο βαθμός ΔΕΝ θα μετρήσει για τον τελικό βαθμό σας στο μάθημα.
(12) Σκοπός όλης αυτής της διαδικασίας είναι να κάνετε μια δοκιμή με της πραγματικές συνθήκες και με το επίπεδο της τελικής εξέτασης, ώστε να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεστε. Είναι προφανές ότι δεν έχετε κανένα λόγο να αθετήσετε τους παραπάνω κανόνες.
(24/2/2020)

Τα μαθήματα τις επόμενης Πέμπτης και Παρασκευής 27 και 28 Φεβρουαρίου δεν θα γίνουν. Επίσης η επόμενη Δευτέρα 2 Μαρτίου είναι αργία και το μάθημα δεν θα γίνει.
(27/1/2020)

Το πρώτο μάθημα θα γίνει την Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2020 11:00-13:00 στο Αμφιθέατρο Β. Πρίν αρχίσει το μάθημα πηγαίνετε στις ασκήσεις και λύστε το μηδενικό σετ που προτείνονται ώστε να δείτε αν είστε έτοιμοι να ξκινήσετε το μάθημα.